nedjelja, 24. veljače 2013.

FBI istraga bloga Mimi's kingdom


Kad je u pitanju igrica FBI rukavice, prava sam štreberica. Odmah po proglašenju bloga pod istragom proučim sve recepte s tog bloga i odabrem one koji mi se sviđaju. Zatim od te hrpe recepata izaberem one koje ću isprobati. Recepte s popisa se trudim čim prije isprobati, kako bi mi post bio spreman za objavu. Tako je bilo i ovog puta, kada istražujemo blog Mimi's kingdom. Krenulo je standardno, a zatim je zapelo u izvedbi. Iz dana u dan odgađanje uzrokovano nedostatkom vremena. Pa onda nedostatak namirnica - tu prvenstveno mislim na rižino brašno koje sam uspjela kupiti tek iz petog puta - tražila sam ga i u Bio & bio i u DMu i u Trstu, a na kraju sam ga kupila na totalno neočekivanom mjestu.



Ne znam da li ste primijetili kako u okviru FBI rukavica najčešće isprobavam kruh i/ili peciva. To su stvari koje me obično privuku na prvu i znala sam da ću ih obavezno isprobati. U posljednje vrijeme se tu umiješala i jedna fina pita, a sve recepte možete pogledati u nastavku (naziv je ujedno i link na original recept).

Raspuknuta peciva

Mislim da je raspuknuti izgled ovih peciva dovoljan razlog, odnosno pravi mamac za isprobavanje. Ranije sam spomenula muku koju sam proživjela tražeći rižino brašno. Zadnji vikend u veljači bio mi je zadnja nada i opet sam krenula obilaziti dućane koji inače drže rižino brašno. Nigdje ga nije bilo. U Mercator sam ušla bez imalo očekivanja, ali kao, kad već prolazim kraj njega, da virnem. I kupila sam ga!! Na kraju se ta potraga itekako isplatila, uživali smo u prekrasnim i jako ukusnim pecivima. Sviđa mi se njihov izgled, miris i okus. Mislim da ću ih raditi i u mini verziji, kao pogačice, samo što ću onda dodati u tijesto različite začine.


Tijesto
  • 700 g glatkog brašna
  • 300 - 350 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1   1/2  žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 50 g rastopljenog maslaca
Zagrijte mlijeko, dodajte žlicu šećera i žličicu brašna pa po površini pospite kvasac. Poklopite i ostavite 15ak minuta. U zdjelu stavite brašno, dodajte sol i rastopljeni maslac. Promiješajte pa dodajte kvasac. Zamijesite tijesto koje mijesite otprilike 5 minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u nauljenu zdjelu, prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže (otprilike 1 sat).
Dignuto tijesto podijelite na 6 - 8 dijelova pa ih oblikujte u peciva. Peciva složite na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se dižu još 30 minuta.

Premaz
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 120 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica ulja
  • 1/4 žličice soli
  • 120 g rižinog brašna
Pomiješajte sve navedene sastojke pjenjačom. Smjesa će biti gusta, ali se može mazati. Ukoliko je previše gusta ili rijetka, dodajte još vode ili brašna dok ne dobijete smjesu koja se razmazuje. Pustite da odstoji 15 minuta.
Uključite pećnicu da se zagrije na 180°C. Peciva premažite pripremljenim premazom i stavite u pećnicu. Pecite oko 25 minuta, dok peciva ne dobiju lijepu smeđu boju. Ne znam da li sam peciva trebala obilnije premazati, ali ostalo mi je nešto više od 1/3 premaza. Možda bi se mogla smanjiti količina za pola, vjerojatno bi ta količina bila taman.

Fina pita

Razmišljala sam da ovoj piti promijenim naziv i recept nazovem "pita koja nestaje do je još topla". Mislim da bi taj novi naziv bio dovoljan da opiše stanje u kojem smo se našli kad je pita ispečena. Pričekali smo jako kratko i navalili. Uspjela sam sačuvati samo nekoliko komadića za fotkanje, tek toliko da mogu recept prijaviti za FBI rukavice. Kad je Mimi objavila recept, jako mi se svidjela kombinacija prhkog tijesta i biskvita zaokružena odličnim okusom jabuka s cimetom. I nisam se prevarila, okus je odličan! Napravila sam manje izmjene - izbacila sam premazivanje prhkog tijesta marmeladom, prije stavljanja nadjeva od jabuka sam prhko tijesto pekla na slijepo, a u nadjev sam dodala i malo oraha.


Prhko tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1 žumanjak
  • 60 g šećera
  • 2-3 žlice hladnog mlijeka
Maslac utrljajte u brašno dok ne dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer i formirajte hrpicu s udubinom u sredini u koju stavite žumanjak i mlijeko. Zamijesite tijesto, oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Tijesto razvaljajte i obložite dno lima dimenzija 25 x 35 cm (moj je bio nešto većih dimenzija). Na tijesto stavite papir za pečenje i rižu pa pecite 10 minuta na 180°C, a zatim odstranite rižu i papir za pečenje pa tijesto vratite u pećnicu na par minuta da poprimi lijepu boju.

Nadjev
  • 750 g naribanih jabuka
  • 100 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha
  • 3 žlice šećera
  • cimet prema ukusu
Jabuke pomiješajte sa šećerom, cimetom i orasima. Nadjev rasporedite na polupečeno prhko tijesto.

Biskvit
  • 3 jaja
  • 50 g šećera
  • 60 g glatkog brašna
Miksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte brašno. Na kraju vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit rasporedite na jabuke i pecite 35 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu.

Svečana pogača

Svečana pogača mi je odmah zapela za oko čim sam prelistala blog. Djelovala je kao prava poslastica i morala sam ju isprobati. Sljedeći put kad ju budem radila, napravit ću neke promjene u receptu. Prvu sam trebala napraviti odmah, a to je dodati još 1/2 žličice soli. Činilo mi se da je u receptu navedeno premalo soli pa sam provjerila original recept, a kako je tamo stajala ista količina, nisam ništa mijenjala. Nisam neki ljubitelj (pre)slanog, ali ipak mi je falila mrvica soli. Dakle, sljedeći put stavljam 1 žličicu soli. Druga promjena mi je pala na pamet dok sam jela pogaču - bilo bi zanimljivo staviti neki nadjev u nju.


Tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 2 jaja 
  • 1 bjelanjak
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice octa
  • 1/2 žličice (+ 1/2 žličice) soli
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g omekšalog maslaca
Zagrijte 100 ml mlijeka. U mlijeko dodajte šećer, žličicu brašna i kvasac. Ostavite poklopljeno 15 minuta. U zdjelu stavite brašno i sol. Pomiješajte pa dodajte ulje, ocat, kvasac i jaja. Dodajte ostatak zagrijanog mlijeka i zamijesite tijesto. Tijesto možete najprije zamijesiti kuhačom pa zatim rukama. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite 5 - 10 minuta dok ne postane elastično. Za cjelokupni proces možete, kao ja, koristiti mikser. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u zdjelu premazanu uljem. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite na toplom dok se tijesto ne digne (otprilike 1 sat).
Dignuto tijesto lagano premijesite i podijelite na 8 dijelova. Svaki dio razvaljajte u disk promjera 10-15 cm. Diskove podijelite u dvije skupine po 4 diska. U svakoj skupini tri diska premažite omekšalim maslacem i složite jedan na drugi, a na vrh stavite disk koji nije premazan. Skupinu posloženih diskova razvaljate u pravokutnik debljine 5 mm. Pravokutnike premažite preostalim maslacem i zamotajte u roladu. Rubove rolade odrežite ravno, a ostatak rolade režite cik  cak.
Kalup za tortu promjera 26 cm namastite i pobrašnite pa uz rub slažite nepravilno odrezane komadiće, a u sredinu stavite ravno odrezane rubove. Kalup prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se digne (otprilike 1 sat).

Premaz
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica mlijeka
  • sezam i lan za posipanje
Žumanjak razmutite sa mlijekom pa premažite površinu dignute pogače. Po želji pospite sjemenkama. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, a zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite još otprilike 30 minuta. Pogaču ohladite na rešetki.

53 komentara:

  1. I love all especially the last recipe!! I love baking too!xo

    OdgovoriIzbriši
  2. Eu adorei todos mas a ultima deixou com muita vontade de epermentar.
    bom domingo
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobar izbor recepata i sviđaju mi se konstruktivne kritike, jer smo svi različiti sa različitim osjetnim završecima...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pogači je definitivno premalo soli, dok je količina soli u raspuknutim pecivima taman

      Izbriši
  4. Divne stvari si izabrala i sve tako krasno izgleda. Presladak mi je ovaj tanjir na kojem je fina pita :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Lep izbor i sve dobro izgleda.
    Sto se soli tice, ja obicno na pola kile brasna stavim kasicicu, stvarno je malo pola kasicice ali je valjda i stvar ukusa. A ja bih kod recpeta povecala i kolicinu secera na jednu kasiku. Volim kad testo za pogacu malo sladi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je i moja mjera otprilike. Trebala sam odmah promijeniti, ali kad nitko nije mijenjao niti komentirao, mislila sam da će nekim čudom biti ok

      Izbriši
  6. Ovo je sve prefino, a već sam davno odlučila da ću raditi raspuknuta peciva jer su prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve je odlično, a pogača izgleda prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaista lijep izbor iako su mi ova peciva tako zamamna a sad znam gdje ću po brašno, hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Proizvođač je Schnekoppe, kartonsko žuto pakiranje, 500 g = 17 kn, nalazi se na odjelu zdrave hrane

      Izbriši
  9. Me encantaría comer las tres recetas a cuál más rica y apetitosa, las fotos son fantásticas, buenísima entrada.
    Besos y feliz semana.

    OdgovoriIzbriši
  10. Fini recepti :) Redom sve izgleda ultra fino!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlican izbor, pogaca me je osvojila na prvu

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve mi se jako svidja i mislim da si napravila odlican izbor, taj sendvic tako mami da se gricne.:))) I drago mi je da si uspela da nabavis rizino brasno, imaces sada rezervu s obzirom da ne ide puno za ovaj receptic, pogaca je isto krasna a pitice tako nezne.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad sam se sjetila da sam zaboravila dopisati kako je i meni ostalo tog premaza, mislim da bi se čak moglo i od pola količine napraviti

      Izbriši
  13. Ah kako je sve ovo lepo!! Najvise mi je taj sendvicic zapao za oko!
    Pratim te, hvala ti puno!

    Amadeus On The Catwalk
    Amadeus Facebook

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Peciva sam vakumirala kad su se ohladila, tako da ću još nekoliko dana uživati u njima

      Izbriši
  14. Da imam vremena za ove igrice i ja bih vjerojatno odabrala slicne recepte...Krasno pripremljeno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Predivno! Ove peciva su mi zamirisala preko ekrana! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Joj ovo ne znam što je bolje od ovoga svega,sve je tako krasno,ova raspucala peciva ću obavezno probati,mame me već odavno..:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Tamara, sve tako divno izgleda!!!! Hvala ti puuuuunoooo na ucestvovanju! Bas si me obradovala...
    MOram promeniti kolicinu soli u receptu za pogacu. Odmah cu to uraditi...
    Pita je i meni bila neobican kombinacija, ali posto imam poverenja u recepte iz te knjige, nisam odustala. Odlicna je, zar ne? Mada, meni je ipak finija sa nekim kiselkastim dzemom...
    Jos jednom, hvala puno na ucestvovanju! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerojatno je i kombinacija s kiselkastim džemom ukusna, ali ja na nju nisam naviknuta pa sam zato džem izbacila iz recepta. Jako volimo pite, pogotovo s jabukama pa sam morala isprobati recept, a to što se nije stigla ohladiti dovoljno govori

      Izbriši
  18. Baš dobar odabir, malo više slanog nego slatkog, i meni pogačice izgledaju jako primamljivo:) Ova druga, svečana, djeluje mi malo komplicirano, valjaj lijevo, valjaj desno, čini mi se da bih se izgubila u postupcima...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije pogača tako komplicirana za napraviti, a jako je dekorativna pa se ponekad isplati i pomučiti.
      Što se odabira tiče, najlakše bi mi bilo odabrati nešto slatko, ali si u ovoj igrici volim postaviti izazove i isprobati nešto što inače ne radim

      Izbriši
  19. Sve mi se sviđa,a ova pita me baš mami.Prvom prilikom...

    OdgovoriIzbriši
  20. divne recepte si izabrala i divno si ih napravila :) Meni je ova divna svečana pogača promakla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš zato i volim FBI rukavice, uvijek na drugim blogovima uočim nešto što mi je promaklo

      Izbriši
  21. koliko divota, sve savršeno izvedeno, baš lijep izbor

    OdgovoriIzbriši
  22. Dear Tamara,

    These photos are so lovely that my desire grew...
    Lovely receipts, the last bread is gorgeous ! :)

    Have a nice week ! :)

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  23. Divan izbor i prezentacija, a ova raspucala peciva moram preko vikenda isprobati!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Raspuknuta peciva su odlična vikend zabava, kako za raditi tako i za jesti

      Izbriši
  24. Es una verdadera delicia me encanta una buena combinación quiero un trozo de cada uno,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  25. Moram da napišem komentar za svečanu pogaču,pošto je originalni recept moj, ide pola kašičice soli jer se koristi sto grama putera koji je slan i mislim, ako bi se stavilo više soli,da bi možda bilo previše, mada mi jedemo neslano.Pozdrav i pogača ti izgleda fantastično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam i tvoj recept i recept od Eve Toneve i zato nisam dodala više soli, jer se svugdje spominje pola žličice. Kasnije, kad sam ju probala sam pomislila da se u originalu koristi slani maslac, a toga kod nas nema pa zato treba povećati količinu soli

      Izbriši
  26. Baš zbog toga sam u svom postu na mom blogu stavila da se stavi više soli, nisam znala da kod nas ne postoji slani puter.Hvala ti puno na ovoj informaciji, da znam za moje buduće recepte.Topli pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da nisam vidjela u stranim receptima "unsalted butter", ne bih ni znala da postoji i takav maslac.

      Izbriši
  27. I ti si bila vrijedna ;( ja nikako da se natjeram na FBI :D I predivna mi je ova baby blue boja bloga ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. FBI ne propuštam, nadam se da ćeš nam se uskoro pridružiti, jer je to prava prilika za isprobati nove recepte.

      Izbriši
  28. Jedno bolje i ljepše od drugoga, ne znam da li bih najprije zagrizla u sendvič ili pogaču, a zatim bi koji zalogaj pite baš dobro došao. Sve si super napravila, pita je i meni upala u oko ali ipak sam je ostavila za neki drugi put.

    OdgovoriIzbriši